Trekking Klub

Túrázás és barlangászat Erdélyben és távolabb - képek


Aninai-hegység  -  Berzunci-hegység  -  Baróti-hegység és Bodoki-havasok  -  Besztercei-havasok  -  Békás-szoros  -  Bihar-Vlegyásza  -  Bodzai havasok  -  Bucsecs  -  Csalhó  -  Cserna  -  Capatinei  -  Csukás  -  Csíki-havasok  -  Esztena-hegység  -  Érchegység  -  Fogaras  -  Gyalui-havasok  -  Gyergyói-havasok  -  Görgényi-havasok  -  Hargita  -  Hagymás  -  Kelemen  -  Királyerdő  -  Királykő  -  Keresztény-havas  -  Kozia  -  Kudzsiri-havasok  -  Mehádiai-hegység  -  Nagy-kő  -  Nemere  -  Parang  -  Persány  -  Retyezát  -  Szebeni-havasok  -  Tar-kő  -  Torockói-hegység  -  Tusnád környéke  -  Vargyas-szoros  -  Vráncsai-havasok  -  Egyéb helyek  -  Rejtekhely-keresés
Robbantott-szikla Robbantott-szikla [16 kép]
2013-05-02 Robbantott-szikla felfüggesztett ösvény
Macska-szoros - Szoros-patak völgye - Curmatura-menedékház - Hasadék-nyereg Macska-szoros - Curmatura-menedékház [20 kép]
2013-11-23 Macska-szoros - Szoros-patak völgye - Curmatura-menedékház - Hasadék-nyereg

 
   


Írj, ha túrázni szeretnél velem. Székelyföldön, Erdélyben, vagy távolabb is. Kapcsolatfelvétel

A következő túrák:
2014 április 26-27. - Kecske-túra, Görgényi-havasok
Indulás Gyergyóremetéről. Szombat Kecske-kő - Kereszt-hegy - Bakta-nyereg, vasárnap Laposnya.

2014 május 10-11. - Bakta-túra, Görgényi-havasok
Indulás Gyergyóalfaluból. Szombat Szürkélő-kő - Tatár-kő, vasárnap látogatás Hazug Pista bácsinál - Bakta-hegy.

2014 június 8. - Pünkösdi túra a Hargitára
Indulás Csíkmadarasról. Túra a Szökő-patak mentén a Madarasi Hargitára. Szökő-vízesés, Madarasi Hargita-csúcs, Kecskevész via ferrata, csíki citromos sör.

 
   
 
A legújabb erdélyi rejtekhelyek, geodobozok:

Kockás tulipán - Rétyi Nyír A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Népi nevei: kockás tulipán, kockás kotuliliom. A rétyi Nyírben, a Hunárkától az erdő szélét Szentivány fele követve, az erdő szélétől balra találjuk meg a láp szélén a kockás tulipánokat. Ma igazi virágvasárnapot szereztek nekünk. Nézzétek meg, míg van mit! Juhok legelnek már errefele is.

Sziklavilág - Lóduj-nyereg A Pongrác-tetőről Fehér-mező irányába indulunk a piros sáv jelzésen. A Lóduj-nyeregben már megcsodálhatjuk a panorámát. Miután áthaladunk a magas feszültségű vezeték huzalai alatt, balra, a Gyilkos-tó irányába letér egy erdei út, mely egyenesen az impozáns sziklaalakzathoz vezet.

A Pap hegye és környéke Ládagazda: phantom Régi tervem újra feljutni a Pap hegyére, mely része a Csíki-havasok gerincén húzódó turistaútvonalnak. Indulás autóval Szeredából a Nyerges-tetőig, ami nem is tető, hanem nevének megfelelően nyereg, vagyis alacsonyabb területeket összekötő átjáró hegyen keresztül. Magassága is ennek megfelelő, csupán 876 m, míg a környező csúcsok meghaladják az 1000 métert.

Csíki Bálványos vár A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, i.e. a 7-6. században megerősítették a hegycsúcsot. A történetírás jelenlegi állása szerint a Vártető a székelyek legelső és legfontosabb erdélyi erőssége volt Attila halálát követően. 1963-ban Kurt Horedt ásatása tisztázta, hogy először egy őskori, Hallstatt-kori földvár állt itt. Ezt követte az Árpád-kori vár emelése a 12. század körül. Ebből az időszakból több cseréptöredéket találtak a régészek.

Várvápai borvíz - Tusnádfürdő A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást.

Oroszhegyi kilátó A kilátót 2008 nyarán építették az oroszhegyiek, szeptember 21-én avatták fel a második Szilvanapok alkalmával, Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise keretében.

Gordon-hegy Ládagazda: Istvan Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni. Innen belátni a Nyikó mente egy részét, a völgybe települt Malomfalvát, Farkaslakát, a Bogárfalvával összenőtt Székelyszentléleket.

Görgényi nárciszmező - Görgényszentimre Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. A nárciszok április-májusban virágoznak. Sajnos a környéken legeltetnek is, és rengeteg nárciszt leszednek az út menti árusok. Valamikor sok helyen nyílt a nárcisz, többek között a tojásgyár területén is, mielőtt ráépítették volna a csirkefarmot.

Görgény vára - Görgényszentimre Ládagazda: fakir A görgényszentimrei Bornemissza-kastély mögött egy gyönyörű dendrológiai park található. Különböző ültetett fái mellett látványosságai a faragott fapavilonok, az Erzsébet királynő emlékét idéző kő, majd a sétaút végén Görgény várának romjai és egy kis kápolna.

 
   
 

© 2003-2014 Trekkingklub. Minden jog fenntartva.

túrázás - barlangászat - képtár - képek - fényképek